Мобильная версия сайта |  RSS
 Обратная связь
DrevLit.Ru - ДревЛит - древние рукописи, манускрипты, документы и тексты
   
<<Вернуться назад

№ 318

Прошение представителей сербских беженцев в Австрии Александру I о разрешении переселиться в Россию

25 сентября 1813 г. Карантин у Якова. Срем.

Словом писато у границы аустриской, у котроманцу код Якова у месту Срему.

Прошение од великославного государа императора Александра Павловича.

Мы, долу именоватыи, бивши серби од бедне бивше Сербие, кое ест од турске силе и нападения, сасвим Сербию тирани есу завладали и одузели.

Мы, долу подписаты, бедни сербьи и бедне наше фамилие, кои есмо сасв[и]м у пропаст дошли од турске силе и нападение. Сна наша животна имения тирани одузели, кое садание време отписат не можемо, у овако страдание никад Сербия ние страдала и у iiропаст великого ропства дошла. Млого число турцы у плен отвели сирбского народа. Видевши ми, бедни сриби (Так в тексте) и бедне наше фамилие, овака случай, есмо наге и голе душе у аустриску превели границу.

И у ауст[р]иской граници собор учинимо мећу собом от четирдесет бедни наши срибски фамилия, избрамо мећу собом два наши iiосланика, именом Благое Миленкович, Милослав Трифунович, кои су били при србской войни, поглавице наше били. Зато них за посланице учинимо и код имтгератора посламо, да нашу жалбу и нужду великославном императору предаду, да би се на нас, бедне србе и на бедне фамилие наше, смиловао кое ест великославни государ император Александрие Павлович, сербски покровител сербима био у они десет лета войне сербске до садашнега сербска падения. Мы, долу именовати, за другого не знамо, него за милостивого господа бога и за великославнаго государа императора Александра Павловича, да би се на нас смиловао и милост нами обратно на бедне наше фамилие и себи у свою землю тiримио, будучи да е Сербия у пропаст дошла, и есмо сна наша имения животна изгубили. Зато молимо и просимо да нас великославни император с милостию себи, у свою землю прими нас, бедне србе и наше бедне сербске фамилие. Ми оћмо да будемо приврзани русиском трону са свим нашим четрдесят фамилия и молимо великославного императора, да милост учини да нашу деду у царски штивт прими, то ест у царску школу. Оћемо бити верни великославноме императору са свим нашима фамилияма и са нашом братиом и са нашим ситтовима и са нашим унуцима, верни ћемо бити великославном императору до послечне капле крови.

Кад буде царско повеление, те буде конац при турской войни, оћемо сни сербли на нашга победника устати тириянскога против сас императорнем повелением. [345]

Ми долу подписати за све каше бедне фамилие и СВОЙ крест полажемо за боле уверение (Далее следуют три креста)

Благое Миленкович

Милослав Тривунович

Никола Миленкович

Алекса Нинчич

Георгие Томашевич

Сима Катич

Павле Папучия

Лука Пантелич

Лазар Бошнак

Павле Милисавлевич

Георгие Спасич

Теодор Ковачевич

Милета Илич

Лазар Михайлович

Алекса Прокупчанин

Иоанн Гаврилович

Георгие Нишлия

Георгие Мичич

Новак Маркович

Лазар Теодорович

АВПР, ф. ГА I-9, 1812—1814 гг., д. 7, л. 77 и об. Подлинник.

Главная страница  | Обратная связь
COPYRIGHT © 2008-2019  All Rights Reserved.