Мобильная версия сайта |  RSS
 Обратная связь
DrevLit.Ru - ДревЛит - древние рукописи, манускрипты, документы и тексты
   
<<Вернуться назад

№ 142

Письмо Б. Груйовича П. Новаковичу со сведениями о военных успехах сербских войск

12 апреля 1806 г. Смедерево

Благородниj господин капетан, мoj прельубезнеjшиj и верниj друже! С радостиjу смо дочекали г. оца Проту и брата Гавриила кojи су к нам 12 април[ка] сего среhно дошли, и за наша тамо дела и за Вас известили. Ja благодарим богу да се Ви у доброму здравиjу и cocтоjaниjy находите, и желим Вас, како ja, тако и сви наши, что скориjе код нас видети. Сад код нас више браhе има: ми смо Пореч, Параhинску, Рожанску, Крушевачку и Алексиначку нaxиjy добили; добили смо и Полак Пазарске и Стариj Влах, и надамо се кojи дан с Црногорцима се састати. Ваш je Божан код куhе, у Албаниjи. Г-н капетан Жикиh, наш верниj, сад командира под Нишом, а Радиh под Новим Пазаром; и Симиh Брендрих je прешао к нама. Сви онако као и Ви jyнака и Bojникa доста имамо, али нам, je за чебану спреша. И jеште би толико воjске имали, само да оружиjа имамо. Чебане и оружиjа наjвише требамо. А сви су околни Србльи готови, сви нас к себи зову, да с нами зajeднo раде. Само оружиjа немаду. Чуjемо да су се и Црногорци кренули и Скадар опколили, Дубровник, Боке и Далмациjу освоjили; и тако je у име божиjе Босна, обкольена. Jeштe то jeдно желимо да се с Црногорци састанемо. Поздравльам Вас и Ваш почтениj дом, какоти господжу Вашу и брата Михаjла и све тамо наше льубезнике. Moj je Mиxajилo код мене 1. С тим Вас прельубезно поздравльаjуhи и грлеhи и скоро Вас видети желеhи, пребивам с своим браhом нашом и са Сабором, кojи вас поздравльаjут, и jecмe Baш икренеjшиj

Божидар Груевиh, советник

Ja сам с г. оцем протом Матвеjем, нашим председателем, био у Бечу и хвала богу, среhно смо се вратили. И све je добро по нашему желаниjу уреджено.

Поздравльам льубезнеjше и кланьаjу се покоpнejшe Aндреjy Афанасиjевичу, Василиjу и Павлу Федоровичу Малиновским, Григориjу Ивановичу, г. Терлаичу и Василиjу Назаревичу, г. Каразину и нашим льубезнеjшим всем.

АВПР, ф. ГА 1-9, 1804 г., д. 5, ч. 2, п. S, л. 27—28. Автограф.


Комментарии

1 Михаил Груйович, брат Божидара Груйовича. После смерти Божидара в 1807 г. был назначен секретарем Правительствующего совета сербского (см.: Ненадовиh К. а. Живот и дела. . ., кнь. 2, с. 7).

Главная страница  | Обратная связь
COPYRIGHT © 2008-2019  All Rights Reserved.